Citlivé zuby - aký je dôvod?

Vždy jete zmrzlinu s obavou a trpezlivo čakáte, kým sa káva ochladí? Ak cítite prenikavú bolesť zubov a podráždenie pri pití teplých nápojov, máte zvýšenú citlivosť zubov alebo odborne povedané hyperestéziu. Podľa štatistík je to nepríjemný jav pozorovaný u viac ako 40% populácie.

Zub a jeho stavba

Najprv treba zistiť odkiaľ bolesť pochádza. Ak to chcete urobiť, musíte pochopiť, ako je zub zložený. Pod najtvrdším tkanivom v tele - zubnou sklovinou - sa nachádza mäkší dentín, do ktorého vystupujú mikrotubuly s nervovými zakončeniami z dolnej mäkkej vrstvy zubu (pulpa). Bolestivosť a citlivosť sa objavia, keď sa dentálne tubuly otvoria. Najčastejšie sa to stáva, keď sa zrúti sklovina a dentín zostane nechránený.

Prečo je to tak?

Ak hovoríme o dentálnych príčinách, potom je citlivosť zubov najčastejšie spôsobená týmito problémami:

  • kaz a jeho komplikácie
  • zápal zubného nervu
  • úraz zubov
  • obnosená plomba
  • ochorenie ďasien
  • rednutie zubnej skloviny
  • obnaženie koreňa zuba
  • patologické odieranie zubov
  • nesprávna technika umývania zubov
  • zubná kefka so zvýšenou tuhosťou
  • nadmerná konzumácia kyslých potravín, sladkostí a sýtených nápojov
  • chybná technika bielenia zubov

Zuby môžu niekedy zostať citlivé po stomatologických zákrokoch ako je napríklad odstránenie zubného kameňa alebo ošetrenie zubného kazu. Tento nepríjemný pocit je krátkodobý a rýchlo prestane. Citlivosť vyliečeného zuba by sa mala vrátiť do normálu do 1 – 2 týždňov. V opačnom prípade musíte kontaktovať svojho zubára.

Ako bojovať proti citlivosti zubov?

Ak máte nepríjemné pocity, mali by ste sa skontaktovať so svojím zubným lekárom a absolvovať špeciálnu liečbu. Lekár vykoná diagnostiku, aby zistil príčinu citlivosti zubov a vykoná potrebné úkony, aby uzavrel nervové kanáliky, posilnil sklovinu a odstránil bolesť.

Fluoridácia – zmiernenie citlivosti zubov

Ak nie je potrebné zubné ošetrenie, potom sa na odstránenie citlivosti zubov aplikuje špeciálny lak, ktorý obsahuje fluór a ďalšie minerálne látky (vápnik, draslík, horčík). Jeho zloženie vyrovnáva nedostatok mikroelementov v sklovine a uzatvára mikropóry a tubuly dentínu. Sklovina je posilnená, nielen chráni dentín pred agresívnymi faktormi, ale môže tiež úspešne odolávať zubnému kazu. Táto metóda sa dokonca používa na liečbu zubného kazu v jeho počiatočných štádiách.

Časté faktory ovplyvňujúce citlivosť zubov

V niektorých prípadoch je citlivosť výsledkom celkového stavu tela. Niekedy môže prejsť časom aj bez zubného ošetrenia. Nesprávna strava a nedostatok základných minerálov ovplyvňujú stav vašich zubov. Niektoré choroby spôsobujú metabolické poruchy, ktoré tiež vplývajú na zubnú sklovinu. V 80% prípadov hyperestézie sa v endokrinnom systéme vyskytujú abnormality. Preto venujte pozornosť citlivosti zubov ako signálu vášho tela o potrebe konzultácie s endokrinológom.

Na čo sa zamerať, ak máte citlivé zuby

* Vyvážená strava
Sledujete, či vaše telo prijíma všetky užitočné látky? Osobitná pozornosť by sa mala venovať vitamínu A (zdroje – vajcia, pečeň, mrkva), pretože jeho nedostatok spôsobuje zvýšenú citlivosť zubov.

* Škodlivé výrobky
Ak máte radi sladké, kyslé a sýtené nápoje, budete nútení trápiť sa viac – požívanie takýchto výrobkov by sa malo obmedziť, ale je lepšie úplne ich vylúčiť zo stravy. Kyseliny spôsobujú zvýšenú citlivosť zubov.

* Správna hygiena
Ak vás trápi citlivosť zubov, zmeňte zubnú kefku na mäkkú a začnite používať zubné pasty na citlivé zuby. Pri čistení zubov postupujte tak, aby sa štetiny pohybovali vertikálne, od ďasien po reznú hranu.

Pri pretrvávajúcich problémoch príďte do Zdent clinic. Naši odborníci určia príčiny citlivosti zubov, vykonajú účinnú liečbu a odstránia nepríjemné pocity na dlhú dobu. Dostanete tiež účinné odporúčania týkajúce sa starostlivosti o vaše citlivé zuby.

Sťažené prerezávanie zubov múdrosti

Zuby múdrosti rastú osobitne. S vývojom človeka a prechodom na mäkkú stravu sa osmičky stali nepotrebnými. Už neplnia funkciu ako predtým. Veľkosť čeľuste sa výrazne zmenšila. Preto sa zuby múdrosti prerezávajú s toľkými ťažkosťami. Tento proces niekedy trvá 2 až 5 rokov a takmer vždy spôsobuje bolesť a nepríjemnosti.

Možné komplikácie pri raste zubov múdrosti

* Nedostatok miesta
V tomto prípade sa osmička veľmi ťažko prerezáva správne bez toho, aby sa neposunuli ďalšie zuby v rade. Je tu veľa zubov a s tým sú spojené aj hygienické problémy.

* V nesprávnom uhle
Ak zub múdrosti rastie v nesprávnom uhle alebo takpovediac „leží“, pritlačí na susedné zuby a často ich poškodí. Aby sa to nestalo stoličku, zub múdrosti, treba vytrhnúť.

* Zápal
Ôsmy zub sa môže prerezať správne, ale v dôsledku zlej hygieny dochádza k zápalu. Ak sa proces nezastaví včas, bude potrebné zub odstrániť.

* Zubný kaz
Dlhé prerezávanie a zlá hygiena môžu spôsobiť zubný kaz na poslednej stoličke. V dôsledku ťažkého prístupu k takémuto zubu je často nemožné vykonať vysokokvalitné ošetrenie a ôsmy zub musí byť odstránený.

Ak pri prerezávaní zubu múdrosti cítite vážne nepohodlie, musíte sa poradiť s lekárom. Zubár vám spraví RTG snímok a zvolí ďalší vhodný lekársky postup. Môže urobiť chirurgické uvoľnenie mäkkých tkanív pod anestézou alebo odstrániť zub.

V prípade, ak trpíte podobnými problémami, neváhajte sa na nás obrátiť. Náš profesionálny tím Zdent clinic vám rád poradí a pomôže.

Spojte sa s nami telefónom na 0919 471 768 alebo napíšte nám na sociálnej sieti Zdent clinic

Napíšte nám

a my Vás budeme kontaktovať