Čo sú to zubné fazety?

Zubne fazety

Spolu s implantátmi, korunkami a strojčekmi sa začali používať fazety. Toto je skutočná spása pre tých, ktorí potrebujú skryť chyby v tvare alebo farbe zubov, a pre tých, ktorí chcú vždy vyzerať skvele. Fazety sú doštičky, ktoré sa lepia na vonkajšiu stranu zuba a plnia funkcie prirodzenej skloviny: ochranné a estetické. Ale na rozdiel od prirodzenej ochrannej vrstvy, ktorá je často chybná, dyhy vyzerajú perfektne a môžu vyvolať dojem dokonalého úsmevu.

Výhody fazet

  1. Ochrana zubov - pred teplotnými vplyvmi, pred poškriabaním čiastočiek potravy, kyselinou a sacharózou, abrazívnym účinkom zubných pást.
  2. Dĺžka životnosti - ak si vyberiete kvalitný materiál a dodržíte pravidlá prevádzky, môžete "umelý smalt" používať až 20 rokov, potom bude potrebné obloženie jednoducho vymeniť.
  3. Možnosť čistenia bežným spôsobom – nemusíte meniť zubnú pastu a kefku za špeciálne produkty.
  4. Rýchlosť postupu. Toto plus platí pre inštaláciu kompozitných dýh, ale v tomto prípade sa bod o trvanlivosti ruší.
  5. Prirodzená farba zubov.

Výhody sú zrejmé: okrem estetických vlastností fazety chránia zuby. Šťastní majitelia vlastnej zdravej skloviny ich nepotrebujú, s výnimkou prípadov, keď je potrebné opraviť tvar rezáku. Ale v prítomnosti defektov, ktoré vážne zhoršujú kvalitu života, existuje veľa výhod nosenia fazet.

Nevýhody fazet

Každá situácia má aj negatívnu stránku, aj pri inštalácii fazet existujú nevýhody:

  1. Nevratnosť zákroku – pred nasadením fazety sa zo zuba odstráni tenká vrstva skloviny. Táto vrstva sa neobnoví, takže po nalepení fazet nemôžete zmeniť názor. Pred a po brúsení je citlivosť zubov veľmi rozdielna. Preto, ak sa podložky stanú nepoužiteľnými, budú musieť byť vymenené.
  2. Obmedzenia v stravovacích návykoch – žuvanie tvrdých potravín s fazetami sa neoplatí. V prípade kompozitných prekrytí bude potrebné vylúčiť zafarbujúce nápoje a potraviny (káva, čaj, čučoriedky ), pretože materiál zmení svoju farbu.
  3. Nemožnosť opravy poškodenej fazety, jedine náhrada.

Na obranu treba poznamenať, že v prípade korunky sa zo zuba obrúsi oveľa viac tvrdého tkaniva. Takže fazety sú jemnou možnosťou. A v iných prípadoch by ste sa nemali nechať unášať tvrdo hrýsť potraviny napr. orechy zubam

Tieto faktory môžu slúžiť ako dôvod na zamyslenie pre tých, ktorí už majú dobré zuby a chcú tento postup vykonať len kvôli dokonalému úsmevu. Pacienti, ktorým sú predpísané dyhy v dôsledku patológií, sa zriedka obávajú týchto nevýhod.

V niektorých prípadoch, kde je mierne zakrivenie, môžu byť výstuhy vynechané v prospech kompozitných fazet. Ale takéto rozhodnutie musí najprv schváliť ortodontista. Stáva sa, že jednotlivý zub nie je zakrivený, ale má neúmerný tvar, čo sa rieši aj aplikáciou platničiek. Poškodenie skloviny zahŕňa praskliny a triesky. Tiež klinovité defekty a abrázia pod druhým stupňom sa stávajú dôvodom zubnej fazety.

Indikácie pre inštaláciu fazet majú dôležitú podmienku - všetky chyby a patológie by sa nemali príliš zanedbávať.

Hlavné faktory, ktoré bránia tomuto zákroku:

  • významná časť zuba je zničená
  • väčšina jeho povrchu je utesnená
  • oter dosiahol druhý stupeň alebo vyšší
  • bruxizmus
  • ochorenie ďasien
  • maloklúzia
  • nedostatok zubov na zachytenie
Napíšte nám

a my Vás budeme kontaktovať