Remineralizácia zubov

Remineralizácia zubov

Sklovina plní najdôležitejšiu bariérovú funkciu, chráni mäkšie časti zuba pred mechanickým poškodením a prenikaním baktérií. Ale napriek svojej tvrdosti je dosť zraniteľný, navyše sila ochrannej vrstvy je nerovnomerná - v krčnej časti zuba je oveľa tenšia. Okrem toho existuje nebezpečný faktor, ktorý bráni plneniu ochranného poslania skloviny – jej demineralizácia, teda strata časti potrebných minerálov a solí tvrdým tkanivom, čím sa naruší jej štruktúra. Našťastie moderná stomatológia zahŕňa postup remineralizácie stenčenej skloviny, čo prispieva k jej obnove v počiatočnom štádiu patológie.

Príčiny demineralizácie skloviny

Najčastejšou príčinou demineralizácie je kontakt skloviny s kyselinami, ktoré ju ničia. Čiastočne sa dostávajú do ústnej dutiny spolu s jedlom a nápojmi, no k najväčšej miere zvýšenej kyslosti prispievajú baktérie. Mikroorganizmy v priebehu svojej životnej činnosti vylučujú kyseliny, ktoré neustále pokrývajú sklovinu a napádaju ju. Priaznivou podmienkou pre rozvoj a reprodukciu patogénnej mikroflóry je prítomnosť povlaku. Nedostatočná hygiena preto najčastejšie vedie k poškodeniu zubov.

Žiaľ, pravidelné čistenie ústnej dutiny nie je vždy spoľahlivou ochranou pred demineralizáciou, pretože ju môže vyprovokovať stravovanie, ale aj zmeny metabolizmu. Najčastejšie príčiny demineralizácie:

  • Zlá hygiena – ak sa čistenie vykonáva zriedkavo (menej ako 2-krát denne) alebo nedostatočne dlho (menej ako 2 minúty). Dôvodom rastu počtu baktérií môže byť aj zanedbanie výplachov po každom jedle alebo nepoužívanie zubnej nite, keď sa čiastočky potravy dostanú do medzizubných priestorov.
  • Nevyvážená strava – prevaha potravín s vysokým obsahom sacharidov v strave, ako aj nedostatok minerálov.
  • Nadmerná konzumácia kyslých potravín. Patria sem nielen citróny či kyslé jablká, ale aj mnohé sýtené nápoje
  • Zmeny metabolizmu v dôsledku akýchkoľvek porúch v tele. Môžu zahŕňať hormonálne poruchy a závažnejšie ochorenia (cukrovka atď.).
  • Prítomnosť protéz alebo ortéz - ak sa pri ich nosení starostlivo nedodržiava ústna hygiena.
  • Poruchy zhryzu alebo štruktúry chrupu.
  • Zlé návyky : fajčenie, alkohol, drog
  • Bielenie zubnej skloviny.

Demineralizácia zvyčajne predchádza poškodeniu zubnej korunky - primárnemu štádiu kazu - ktoré sa môže čoskoro rozvinúť do hlbokého kazu. Našťastie, včasným spozorovaním problému možno predísť poškodeniu remineralizáciou skloviny.

Zďaleka nie je vždy možné odhaliť patológiu samostatne pred objavením kazového miesta. Preto je také dôležité pravidelne kontaktovať zubára, pretože lekár počas vyšetrenia pomôže identifikovať prítomnosť kazov a predpíše postupnú opravu zubov, čím sa zabráni vážnejšiemu zásahu. Aj keď sa už objavilo kazivé stmavnutie, stále je možné obnoviť sklovinu bez toho abz zub musel byť umrtvený. Hlavná vec je identifikovať problém čo najskôr.

Pre reminalizáciu zubov použiváme pastu Tooth MOUSE ktoru mozete nakupit u nas ambulancia .

Remineralizačný ochranný krém GC Tooth Mousse je navrhnutý tak, aby posilnil odolnosť zubov voči vonkajším vplyvom a zamedzil ich nadmernej citlivosti. Vďaka obsahu mliečneho proteínu RECALDENT™ poskytne zubom vysokú dávku vápnika a fosfátu. Tým dochádza k posilneniu zubnej skloviny, celkovej revitalizácii a uzavretiu precitlivených dentálnych tubulov. Pravidelným používaním krému GC Tooth Mousse predídete usadzovaniu zubného povlaku a minimalizujete tak riziko vzniku zubného kazu, rozpadu zubu alebo jeho erózie. Zároveň krém chráni zuby pred výskytom bielych lézií, ktoré sa môžu tvoriť pri nosení strojčeka.

Napíšte nám

a my Vás budeme kontaktovať